Boros Imre: Braun Róbert függetlensége (MH)

A magyar közvélemény a választások óta a legtöbb leckét a Magyar Nemzeti Bank függetlenségként kiemelt jelentőségéből kapta. Erről szólt a divatos hazai “mérvadó” közgazdász-jogász értelmiség és a politikai elemzők is. Szinte szakadatlan a jegybanki függetlenségért  való aggódás az euroatlanti térségben Brüsszeltől Washingtonig, az Európai Bizottságtól és az Európai Parlamenten keresztül az Egyesült Államok kongresszusáig. A kétharmados győzelmet követő alkotmányozás során annyi kritikát egyetlen törvénytervezet sem kapott, mint az a néhány jelentéktelen változás, amit a magyar parlament a jegybanktörvényen át akart vezetni. Mi több, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank ötletekkel is előállt. Szerette volna kivetetni a törvényből az MNB-vezetők eskükötelezettségét is, s beleszólt abba is, hogy az elnök mellett hány alelnök dolgozzon. A liberális ige szerint a jegybankoknak azért kell függetlenül működniük, hogy adott esetben a pénz stabilitását a saját eszközeikkel meg tudják védeni még a kormányokkal szemben is, már ha az adott kormányok éppen a pénzstabilitás ellen vétenének.
A független jegybanknak ugyanakkor kötelessége saját kormánya gazdaságpolitkájának támogatása, ez is része a hazánkban megalkotott törvénynek. A jegybanki intézmény függetlenségét hatéves időtartamra megválasztott vezérkara (elnök és alelnökök), valamint gazdálkodása függetlensége szavatolja. Hazánkban ez még furcsa módon azzal is meg van toldva, hogy a minden állami tulajdont ellenőrző Állami Számvevőszék a monetáris politika utólagos vizsgálta sem adatott meg. (A jegybank is állami tulajdonban van.)

Az MNB 1991 óta folytatott tevékenységéről két dolog bízvást elmondható. Részint soha nem tudott stabilian finanszírozni semmit, csak magas inflációt, és garantáltan soha nem támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, ha éppen jobboldali az a kormány. Éppen ellenkezőleg, a tőle telhető módon mindent megtett és ma is megtesz annak bukdácsoltatásáért. Kevés hangsúlyt kap az a tény, hogy jogilag a jegybank csak a kormánytól független, de az ország parlamentjének beszámolással tartozik. Ez a függelmi viszony azonban a gyakorlatban eddig észrevétlen maradt.

Figyelemre méltó, hogy a jegybank függetlenségének kérdése bel- és külpolitikai vonatkozásban kizárólag csak akkor kavar vitát, amikor hazánkban jobbolsali kormány van, akkor viszont mindig. Balolali kormány esetén nincs nyugati kritika sem. Amit baloldalról javasolnak, az rendben van, de ha ugyanaz jobboldalról szóba kerül, kiújul a “függetlenségi” háború. Így volt ez a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásának ötletével is, de baloldalról lehet három vagy öt alelnök, az minden rendben, ám ha jobboldali kormány újabb alelnöki státust akar, akkor összeomlik a jegybank függetlensége…

(Még nem ért véget, olvasson tovább!)
(A cikk 2012. október 1-jén, a Magyar Hírlap 7. oldalán jelent meg; Boros Imre írása)

Az álságos jegybanki függetlenség rabicfalán ütött hatalmas rést Braun Róbert elnöki főtanácsadó esete, akiről kiderült, hogy a jegybanktól való távozása előtt már egy évvel hivatalosan is csatlakozott a “haladó erőkhöz”,azaz belépett az MSZP-be, ami köztudottan nem más, mint egy parlamenti politikai párt. (Egyébként 1,8 millió forintos fizetést hagyott ott a politikai karrierjéért.) Aki pedig párttag, az nem független. A párttagot köti a párttagság, kötelessége, hogy mindent megtegyen pártja mielőbbi uralomra (kormányra) kerüléséért. Így kell tennie, mert elfogadta a párt alapszabályát, ami erre kötelezi. Braun politikai vonzalmai felől eddig sem lehetett kétségünk, mert korábban az SZDSZ, később pedig az MSZP csúcsvezetőihez volt bekötve, mint főkommunikátor. Ő ehhez ért, nyilván pártja, az MSZP erre is használta jegybanki főtanácsadói minőségben. Volt alkalmuk kipróbálni, hiszen hivatalos párttagsága előtt már éveket töltött Simor András jegybankelnök mellett, és biztosan jól kommunikálta az MNB ügyeit az ellenzék irányába, éppen abból a megfontolásból, hogy mielőbb meneszteni tudják a kormányt. A jegybankban rengeteg olyan ügylet és intézkedés van, ami szigorú titok, államtitok, egyszerűen azért, hogy privát érdekcsoportok ne húzzanak hasznot ebből az állam kárára. Titok, hogy az MNB mennyi devizát vesz vagy ad el. Titok, hogy az MNB mennyi vásárol vagy elad államkötvényeket, és titok sok egyéb más. Mindezek a titkot milliárdokat érnek magánkézben. A főtanácsadó erről kell, hogy naprakészen tudjon, másképpen hogyan adhatott volna magának Simornak “főtanácsokat”? Nem csak a magyar simlisek kíváncsiak efféle titkokra, a külföldi szereplők is, akik a rövidebbet húzták a kormányváltás urán, akik kórusban ríttak a jegybanki függetlenségért, és jól időzítve, vidáman támadták a forintot és az államkötvényeket, miközben milliárdokat kerestek – a kárunkra. Nekik is úgy jönnek ezek a titkok, mint a védekező hadseregnek a támadók haditerve.

Ráadásul a hazai ellenzék ás külföldi kárvallottak egymásra borulva temették a jegybanki függetlenséget, amikor soha nem kellett temetni, amikor Braunék brigádja volt kormányon. Braun esete egyértelműen rávilágít arra, hogy a kormánytól független jegybank valójában kitől és mitől függ. Világossá vált, hogy a hazánkat az elmúlt húsz évben gazdaságilag elnyomorító hatalmi mechanizmusokban a hazai állandóságok a jegybank képviselt, mint a kifosztásban érdekeltek intézményei letéteményese. Nemzeti érdekű kormányzati politika esetén azonnal megjelenik a konfliktus a jegybanki függetlenség hiányának köntösében. Kifosztási csatornáik némelyikétől elzárt “demokratikus” európaiak és hazai komprádorok kórusban siratják a jegybanki függetlenséget, a szipogás persze a baloldali kormány alatt szünetel. Braun esete azonban messze túlmutat az egyszerű érdekvezérelt, haszonélvő bennfentességen, ez kapitális nemzetbiztonsági politika. Az utolsó órában vagyunk, hogy ezt tudomásul vegyük, és akként cselekedjünk, hogy naivitásunkért ne kelljen továbbra is az ország elnyomorításával fizetni.

A cikk 2012. október 1-jén, a Magyar Hírlap 7. oldalán jelent meg; Boros Imre írása

Reklámok

Posted on 2012. október 4., in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: