Farage: Alábecsültem Barroso fanatizmusát

A Háttér-kép műsorából már megismert Nigel Farage, brit euro-szkeptikus képviselő is felszólalt az Európai Parlamentben José Manuel Barroso szavaira reagálván, 2012. szeptember 12-én.

Nigel Farage:

“Köszönöm a szót. Nos, egy boldog visszaemlékezéssel kezdeném meg a napot, hiszen 20 évvel ezelőtt pontosan ezen a héten tört ki az Egyesült Királyság abból az árfolyam-mechanizmusból, amit korábban a konzervatív kormányzat még megszavazott.

Ez egy óriási felszabadulást jelentett az ország számára, s hála Istennek, nem csatlakoztunk az ESM tervezetéhez sem. Sajnos ugyanez nem igaz Európa többi államára. Az elmúlt 18 hónapot figyelembe véve azt gondoltam, hogy ugyanez a gazdasági logika érvényes lenne különösen azokra a mediterrán országokra is, amikkel kapcsolatban úgy véltem, el kellene hagyniuk az eurózónát, kezdvén Görörgországgal már ebben az évben.

De most el kell fogadnom azt, hogy tévedtem, mert teljes mértékben alábecsültem a fanatizmusát Barosso úrnak, a bizottsági kollégáinak és az Európai Központi Banknak.

Most úgy döntöttek, hogy minden fronton harcolni fognak. Ma bejelentésre került, hogy megszületik a bankunió, egy még centralizáltabb ellenőrzéssel és még több szabályozással. Barosso úr, maga tisztázta, hogy bár a nemzetállamoknak továbbra is működniük kellene, nem szabadna nekik demokratikus erővel rendelkezniük. Minden demokrácia itt fog elveszni, amit maga közösségi rendszernek nevez, s amiben természetesen a meg nem választott felügyelőbizottságnak lesz egyedüli joga bemutatni ezt a törvényhozási rendszert…

Tehát nem hiszek magának, amikor mindezeket állítja. Úgy vélem, hogy az elmúlt napokban elhangzottaknak és véghez vitt dolgoknak a tónusa nagyon aggasztó. Mario Draghi, akit szuper Márióként emlegetnek azok közt, akik még hisznek az euróban, az egyik napon még a vasszigorát mutatja nekünk, majd másnap már feltartott kezekkel számol be arról, ami nekem elég furcsa koncepciónak tűnik, hogy korlátlan pénze van.

Úgy vélem, hogy a pénz nem fákon terem, hanem a pénz egy korlátozott valami attól függően, hogy a német, a holland, vagy a finn adófizetők mennyit szándékoznak beadni a közösbe. De Draghi tisztázta szándékait, s elmondta, hogy az utolsó német adófizetőig küzdeni fog, hogy az eurózónában tartsa azokat a mediterrán országokat, akiknek nem is kellett volna csatlakozniuk ehhez. És most ugyanez a Draghi, aki időközben Olaszország miniszterelnöke lett […], azt mondta a múlt héten, hogy attól fél, hogy a nemzetállamok demokráciái csak lehúznák az Európai Uniót, emiatt le kell számolnunk a nemzetállamok demokráciáival és ide kell hoznunk a hatalmat.

A jobbkeze, Oli Rehn, aki szintén itt van ma, képes megmondani az országoknak, hogy mikor szükséges és mikor nem választásokat kiírni. Most arra buzdítja Spanyolországot, hogy fogadja el a teljes mentőcsomagot, így már ők is az eurózóna csapdájába fognak esni.

Tudja, kezdem azt hinni, Barosso úr, hogy ostort tart a kezében Európa polgárai számára, és most már úgy gondolom, hogy ez a szánalmas eurókrízis még egy évtizedig el fog húzódni.

Végül azonban magának is meg kell értenie a valóságot, hogy még Franciaország és Németország sem lesz képes együtt túlélni ezt a monetáris és gazdasági uniót, főleg nem Hollande elnök úrral, aki csökkenteni fogja a nyugdíjkorhatárt, s emelni fogja a minimálbért, s aki be fog vezetni egy olyan gyűlölt adót a gazdagabbakra, ami miatt az összes vállalkozó el fogja hagyni Franciaországot, s így, attól tartok, a különbség még nagyobb lesz.

Csodálkozom is, honnan jön a hitük azoknak az embereknek, akik hisznek a nemzetállamok demokráciájában. Azt hallottam, hogy a német bíróság úgy döntött, hogy az ESM megfelel az alkotmányuknak; de lehet, hogy a finnek azt mondják majd, hogy ‘elég volt’, s talán a németek is egy országként fognak fellépni, s azt fogják majd mondani, hogy “nem fogunk tovább szégyenkezni amiatt, amit a nagyszüleink generációja vitt véghez, és ezentúl csak a saját gazdasági érdekeink fognak érdekelni bennünket.”

Én persze nem tudom. De úgy vélem, a legnagyobb reményt az Egyesült Királyságból jön, ahol az emberek igénye egy népszavazásra erősebb mint valaha, s ahol a konzervatív miniszterelnök óriási bajban van.

Barosso úr, ma úgy nyilvánította ki akaratát, hogy az EU-t egy globális szuperhatalommá akarja nyilvánítani, ahol a tagállamoknak magának kell engedelmeskedniük – attól függetlenül, hogy gazdag északhoz, vagy a szegény délhez tartoznak, hogy a brit emberek hallották magát. Úgy gondolom, hogy a szavai erről a feltörekvő, bénító euró diktatúráról visszataszítóan fognak hatni a britek millióira. A nap jó híre számomra viszont az volt, hogy maga segített ezt a népszavazást még előrébb mozdítani.”

Forrás: ukipmeps.org

Reklámok

Posted on 2012. szeptember 13., in Hírek, Információk and tagged , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: